✓ Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd ✓ Gratis verzenden vanaf €50 ✓ Eerlijk en duurzaam

Light-weight pannen

Waardoor zijn ze lichter?

Ronneby Bruk staat bekend om de light-weight serie. Dat deze ultralight pannen het zo goed doen is geen toeval. Het algemene beeld van gietijzeren pannen is dat ze, naast een hele goede kwaliteit, ook erg zwaar zijn. Ronneby Bruk heeft hier een oplossing voor gevonden; de light-weight serie. Deze pannen zijn lichter doordat ze op een andere manier gemaakt zijn. De meeste gietijzer pannen worden gemaakt door het gietijzer te gieten in een mal. Nadat ze gegoten zijn is de pan in principe klaar. Bij de light-weight is er echter nog een stap na het gieten. De pannen worden namelijk na het gieten nog geperst. Hierdoor wordt de pan een stuk dunner dan de originele pan. Dat de pan geperst is, is te zien aan het vakoppervlak. Bij een ultralight pan zijn hier namelijk rond lopende gleufjes te zien zijn. Deze zijn ontstaan door het draaien van de pers. Deze gleufjes hebben verder geen invloed op de prestaties van de pan. Doordat de pan dus dunner is, is hij ook een stuk minder zwaar dan een normale pan.

 

Verschil tussen normaal en ultralight

Zowel een normale gietijzeren pan als een ultralight gietijzeren pan kan heel erg goed warmte vast houden. Ook kunnen ze allebei even efficiënt de warmte verdelen over de hele pan. Het grootste verschil zit hem echter, naast het gewicht, in de reactiesnelheid van de pan. Hiermee wordt bedoeld hoe snel een pan opwarmt of afkoelt. Omdat de light-weight pannen dunner zijn worden ze sneller warm, maar koelen ze ook weer sneller af. Deze eigenschap is niet perse beter of slechter dan een normale gietijzeren pan. Om bijvoorbeeld rustig te koken, vinden mensen over het over het algemeen fijner om een normale gietijzeren pan te gebruiken. Maar bijvoorbeeld professionele koks vinden het weer fijner om pannen te gebruiken die sneller opwarmen en afkoelen, omdat ze dan meer invloed hebben op wat er met het gerecht gebeurt.

 

Welke past het beste bij jou?

Welke pan het beste bij jou past, moet je zelf proberen te beslissen. Het is goed om rekening te houden met op welke manier je wil gaan koken. Ook is het gewicht een belangrijk punt om rekening mee te houden. Voor vragen mag je ons altijd mailen. Wij proberen binnen een paar dagen te reageren!