✓ Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd ✓ Gratis verzenden vanaf €50 ✓ Eerlijk en duurzaam

Onderhoudstips van een gietijzeren pan

Doordat gietijzeren pannen net iets gevoeliger zijn dan andere pannen is het belangrijk dat de pannen goed onderhouden worden. Hierbij een paar tips om ervoor te zorgen dat de pannen een leven lang zo goed als nieuw blijven:

1. Schoonmaken doe je het beste met heet water en een afwasborstel. Dit is het makkelijkst direct na het koken, als de pan nog heet is. Doe de pannen nooit in de vaatwasmachine, daarmee verdwijnt de ‘pre-seasoning’ en kan de pan roestig worden. Droog daarna de pan goed af met een theedoek of een keukenpapier, waarna de pan weggezet kan worden tot het volgende gebruik.

2. Smeer de gietijzeren pan zo nu en dan in met een plantaardige olie, zo behoud je de natuurlijke antiaanbaklaag. 

3. Mocht je pan roest of andere vlekken vertonen, wrijf de roest er simpel af met bijvoorbeeld een staalborstel. Na de pan met warm heet water schoongemaakt te hebben is voor de laatste stap belangrijk dat de pan volledig droog is. Om het vervolgens af te maken kunt u de pan insmeren met plantaardige olie en te verhitten. Uitgebreidere informatie hierover is te vinden in de blog.

4. Is de ‘pre-seasoning’ van je pan verloren gegaan? Geen nood, deze kun je zelf eenvoudig herstellen. Maak de pan goed schoon, gebruik eventueel een schuurspons om kleine voedselresten of oud vet los te maken. Droog de pan goed, wrijf het oppervlak goed in met plantaardige olie en zet de pan 2 à 3 uur in de oven bij 150 °C, of zet deze op het vuur. Veeg, nadat de pan is afgekoeld, de olie af. Zo heeft de pan een nieuwe ‘pre-seasoning’ gekregen heeft die weer beter en beter zal worden tijdens het gebruik.  

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.