✓ Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd ✓ Gratis verzenden vanaf €50 ✓ Eerlijk en duurzaam

Roest in de pan? Wat nu?

Het is ontzettend normaal voor een gietijzeren pan om wel eens een beetje roest te hebben. Deze roest ontstaat door een reactie tussen het ijzer en zuurstof uit water. Deze roest is geen enkel probleem, omdat de pan in principe onverwoestbaar is. De enige benodigdheden voor het repareren van de pan zijn een staalborstel/fijn schuurpapier, een aantal keukenpapiertjes en plantaardige olie.

Verwijderen roest

De roest is er makkelijk af te halen door met de staalborstel/schuurpapier over het oppervlak van de pan te schuren. Schuur net zo lang tot alle roest eraf is. Veeg hierna met een stuk keukenpapier de pan schoon. Spoel hierna de pan af met warm water. Na het afdrogen van de pan is alle roest verwijderd.

Tijdens het schuren is er wel een deel van de natuurlijke antiaanbaklaag kapot gegaan. Om dit te herstellen moet de pan ingesmeerd worden met plantaardige olie. Verspreidt de olie met een nieuw stuk keukenpapier over het panoppervlak. Soms kan het zijn dat het keukenpapier er een beetje vies uit gaan zien. Dit is echter alleen de olie die voor de natuurlijke antiaanbaklaag zorgt. Deze olie kan soms een beetje afgeven. Probeer hierna met een ander stuk keukenpapier weer zoveel mogelijk olie te verwijderen.

Een deel van de olie zal niet opgenomen worden door de pan en zal er voor gaan zorgen dat het oppervlak een beetje plakkerig wordt. Daarom moet dit weer verwijderd worden. Na het insmeren met olie hoeft de pan alleen nog maar een minuutje of 10 op gemiddeld vuur verwarmd te worden, en de pan is weer ‘zo goed als nieuw’.

Vermijden
Om de roest zo veel mogelijk te voorkomen wordt er aangeraden om de pan na elk gebruik erg goed af te drogen. Ook wordt er aangeraden om elke keer nadat je de pan hebt gebruikt hem goed in te oliën met natuurlijke bakolie.  


Wanneer er goed voor de pan gezorgd wordt, door hem onder andere goed af te drogen en in te smeren, kan de pan levenslangs meegaan!


Mocht u meer vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.