✓ Binnen 1 á 2 werkdagen bezorgd ✓ Gratis verzenden vanaf €50 ✓ Eerlijk en duurzaam

Wat kan je wel en niet koken in je gietijzeren pan?

Met een gietijzeren pan koken is anders dan met een normale pan koken. Dit komt door bepaalde eigenschappen van de pan. Hierdoor moet je anders met het eten omgaan, en kan je er ook juist wel of niet andere dingen in koken. Daarom is het handig om alles op een rijtje te hebben.

Door de eigenschap dat een gietijzeren pan heel snel heet kan worden, is het ideaal om stukken vlees in te bakken. Al helemaal een steak, omdat de buitenste laag door de hele hete pan een lekker knapperige korst krijgt. Maar niet alleen vlees, maar ook groenten en vis kunnen heel goed gebakken worden op een gietijzeren pan. Bij vis wordt wel aanbevolen om een stukje bakpapier tussen de pan en de vis te leggen. Door de hoge temperatuur kan je bijvoorbeeld ook een pizza bakken in de pan, zonder gebruik te hoeven maken van een pizza oven.

Omdat de pan ook in de oven kan, is een gietijzeren pan ook ideaal om bepaalde toetjes (zoals Crème brûlée en tarte tatin). Omdat de pan ook gebruikt kan worden om te frituren, kan je er ook je eigen frietjes of gefrituurde kip.

Wat je wel moet vermijden met een gietijzeren pan is het koken van zure gerechten. Dit tast het bakoppervlak aan, waardoor de pan kapot gaat. Voorbeelden van zure gerechten zijn tomatensaus en gerechten met wijn of azijn.

 

Geinteresseerd geraakt in de gerechten? Zie dan de blogposts over hoe je een aantal van deze gerechten kookt (: